Update Werkzaamheden 2023

Geplaatst op 28 februari 2023

Blog begin 2023

Het jaar is pas net begonnen en ik heb al zoveel leuke dingen mogen doen!

IFFR

Van 25 januari t/m 5 februari heb ik gewerkt op het International Film Festival Rotterdam. In de twee jaren die ik werkzaam ben bij het IFFR al veel mooie dingen meegemaakt, maar nu voor het eerst lesgegeven op het echte festival. Ik heb verschillende PO schoolvoorstellingen gemodereerd, waaronder een volle zaal vol kleuters. Wat een geweldige observaties en scherpe vragen van de kinderen! 

Heel leuk ook dat ik de lessen die ik de afgelopen maanden voor IFFR heb geschreven nu in de praktijk kon brengen! 

Een extra leuke ervaring was dat ik in gesprek mocht gaan met filmmakers. Zo mocht ik de Q&A modereren voor Wouter Dijkstra’s Polar Barry Let’s Break The Ice!! – Vlog #207 En als afsluiter ook de Q&A bij Kung Fu Leeuw van Froukje Tan, waar niet alleen Froukje, maar ook de jonge acteurs aanwezig waren. De kinderen waren dolenthousiast! 

Wouter & Froukje, bedankt voor de leuke samenwerking! En aan mijn leuke collega’s van het IFFR educatieteam: Bedankt voor de organisatie en gezelligheid! Kim Schonewille , Boudewijn van den Broek , Tracey Smit en Alyssa Schrauwen!

Maar we gaan gewoon het hele jaar door met filmvoorstellingen hoor, dus meld je school gerust aan!

Wetenschapsknooppunt

Zoals traditie mocht ik ook dit voorjaar weer het Erasmus Junior College voor basisschoolkinderen openen op de Erasmus Universiteit met het openingscollege ‘Filosoferen over de Toekomst’. Wat was het weer leuk! De kinderen hebben zelfs voor mij gezongen voor mijn verjaardag. 

Inmiddels zijn de EJC’s begonnen en geef ik voor 6 weken een ‘Klasje op de EUR’ en een klas les op de St. Michaelschool. De Toekomst blijft één van mijn favoriete reeksen die ik heb geschreven als onderwijsontwikkelaar.

OBS Het Landje

Voor de kunstzinnige basisschool Het Landje, waar ik al meerdere jaren aan verbonden ben als ‘huisfilosoof’, heb ik een leerlijn geschreven om te filosoferen met kinderen. Deze leerlijn heb ik onlangs op een studiemiddag voor leerkrachten gepresenteerd en toegelicht. Ik ben heel benieuwd hoe de leerkrachten filosofie gaan toepassen in de les! De komende maanden zal ik bij hen observeren. 

Bibliotheek Rotterdam – Voorleeswedstrijd

De Bibliotheek Rotterdam organiseerde de voorleeswedstrijd Read2Me! in podium Islemunda. Hier gingen de brugklassers van zes scholen uit de regio met elkaar de strijd aan. Rintse Tasma van het Driestar-Wartburg heeft de eerste prijs gewonnen, met als tweede plek Lylyan Barakeh van het Avicenna College. 

Ik mocht samen met Bas Smit en Corry de Vries fungeren als jury. Wat een leuke ervaring! Daarnaast heb ik wat gedichten uit mijn dichtbundel Denkwolken voorgedragen, alsmede het gedicht ‘Voortdragen’ wat ik speciaal voor de voorleeswedstrijd heb geschreven.

Foto gemaakt door Mischa Monnat

Bibliotheek Rotterdam – Durf te Denken

Mijn filosofieworkshopreeks Durf te Denken is weer van start gegaan! Op 26 februari was de eerste editie ‘Durf te denken…over de mens!’. Wat was het weer leuk! Zo inspirerend om met zo’n diverse groep te praten, naar elkaar te luisteren en van elkaar te leren.

Ook interesse in een filosofieworkshop van mij? 26 maart vindt de tweede editie plaats, waarin we denken over “Identiteit en diversiteit.” 

https://www.eventbrite.nl/e/tickets-durf-te-denkenover-identiteit-en-diversiteit-491686055227

Erasmus Universiteit Rotterdam

Natuurlijk geef ik naast al deze freelanceklussen ook wekelijks college op de EUR. Deze week is de laatste week van High Enlightenment I, waarin ik met de studenten het boek ‘The Social Contract’ van Jean-Jacques Rousseau bestudeer en de studenten help met de academische vaardigheid ‘samenvatten’. Ook ben ik samen met mijn collega’s Rolf Viervant en Fenna Deinum bezig geweest om te experimenteren met ChatGPT en deze nieuwe functie op een succesvolle manier te incorperen in het onderwijs.


Over twee weken zal ik de werkcolleges voor de cursus High Enlightenment II geven, waar we de academische vaardigheid ‘close reading’ oefenen en aan de slag zullen gaan met teksten van Kant.

Ik ben weer erg aan het genieten van mijn werkweken!

Ook interesse in een samenwerking? Stuur me een berichtje via het contactformulier!


No Replies op "Update Werkzaamheden 2023"