Lezing in de Bibliotheek Barendrecht

Geplaatst op 17 maart 2017

Gisteravond heb ik een lezing mogen verzorgen in de Bibliotheek AanZet in Barendrecht over mijn scriptie-onderwerp ‘politieke emoties’. Ik vertelde over Martha Nussbaum en haar wens om de politiek toegankelijker te maken via herkenbare voorbeelden en zo de burger meer te betrekken bij de politiek. Ik vertelde over hoe Nussbaum denkt dat er meer positieve emoties, zoals empathie, opgewekt moeten worden via de politiek om tot een liefdevollere en rechtvaardigere samenleving te komen. Dit verhaal wisselde ik af met gedichten uit mijn dichtbundel Gedachtenstromen en een aantal nieuwe gedichten.

Na mijn verhaal vervolgden we de filosofie avond met een gesprek over de theorie van Nussbaum, over de afgelopen verkiezingen en over filosofie. We zijn tot interessante gesprekken gekomen over inkomensongelijkheid, over de aard van de mens en zelfs over het nut van filosofie. We hebben interessante ideeën met elkaar uitgewisseld.

Het was geweldig om te zien hoe filosofie tot zijn recht kwam. Een groep mensen met verschillende leeftijden, opleidingen en beroepen die elkaar probeerden te begrijpen en uit te dagen. We spraken over hoe geld verdienen niet een doel op zich is, maar een middel om jezelf te kunnen verwerkelijken. We spraken over hoe belangrijk het is om altijd vragen te stellen. Aan elkaar, maar vooral ook aan jezelf. Waarom wil ik geld verdienen? Wat is mijn doel in het leven? Waar word ik gelukkig van?

Een gast stelde mij de vraag waarom filosofie geen verplicht vak is op school en bij studies. ‘Filosofie is toch eigenlijk net zo belangrijk als Nederlands leren…’, zei de vrouw. Een bewering die eindigde met een vraagteken. Ja, waarom is filosofie nog steeds geen verplicht vak? Ik vind het zeker net zo belangrijk als Nederlands leren. Filosofie is de universele taal om richting te geven aan jouw eigen leven, maar vooral aan de samenleving en uiteindelijk aan de hele wereld. Ik hoop dat tijdens dit soort avonden het belang van filosofie steeds meer wordt opgemerkt. Iedereen doet namelijk aan filosofie, zonder het zelf te beseffen. En ik hoop dat iedereen er uiteindelijk zo ontzettend veel plezier uit zal halen als ik doe.

Ik ben in ieder geval erg dankbaar voor de interessante avond die ik heb gehad en ik hoop dat er nog vele zullen volgen.

FB_IMG_1489738159885

Bijgevoegd het Facebook bericht dat de Bibliotheek over mij heeft geschreven:

Schermafbeelding 2017-03-17 om 13.10.13

 


No Replies op "Lezing in de Bibliotheek Barendrecht"