Filosofiecoach op basisschool Het Landje

Geplaatst op 19 december 2022

Sinds begin dit schooljaar ben ik als filosofiecoach werkzaam op basisschool ’t Landje. Onderstaand artikel heb ik geschreven voor hun nieuwsbrief:

Mijn naam is Ruby Knipscheer en ik vertel jullie graag over mijn werkzaamheden op Het Landje! Als freelance filosoof houd ik me voornamelijk bezig met kinderfilosofie. Dit schooljaar ben ik gevraagd om voor Het Landje te werken als filosofiecoach. 

In de zomer heb ik een training kinderfilosofie gegeven aan alle nieuwe leerkrachten. We hebben tijdens deze leuke sessie gefilosofeerd over vriendschap. Daarna heb ik bij negen leerkrachten, van de kleuters tot groep 8, een voorbeeldles gegeven over ‘regels’. Vragen die centraal stonden waren o.a. ‘Wie bedenkt de regels?’ en ‘Moet je je altijd aan regels houden?’. Dit waren hele leuke lessen waarin de creativiteit en nieuwsgierigheid van de leerlingen goed naar voren kwam! Na deze voorbeeldlessen gingen de leerkrachten zelf aan de slag. Ik heb bij de leerkrachten een les meegekeken en de les nabesproken. Ook dit waren stuk voor stuk hele interessante lessen! 

Om maar één van de vele leuke gedachten te delen: Bij de kleuters ging de filosofieles over grote en kleine problemen. Op de vraag van Lars of een groot probleem ook een klein probleem kon worden, zei een leerling: ‘Een keer was mijn tekening gescheurd. Dit was een groot probleem. Maar toen had ik ineens een slim idee. Ik plakte mijn tekening met plakband. Toen was het nog een klein probleem.’ 

Dit voorbeeld laat zien waarom filosoferen met kinderen zo leuk en belangrijk is. Kinderen staan open en nieuwsgierig in de wereld. Tijdens filosoferen leren de leerlingen zelf nadenken en op zoek te gaan naar antwoorden. Vaardigheden die de kinderen leren tijdens filosoferen zijn o.a. het stellen van (kritische en nieuwsgierige) vragen, het denken in alle richtingen, het verwoorden en beargumenteren van hun mening en het leren luisteren naar andere meningen. 

De komende maanden ga ik aan de slag met het ontwikkelen van een filosofieleerlijn voor het Landje en zal ik nogmaals bij de leerkrachten observeren. Ik kijk er naar uit!


No Replies op "Filosofiecoach op basisschool Het Landje"