Start schooljaar 2023-2024

Geplaatst op 10 oktober 2023

Het schooljaar 2023-2024 is weer in volle gang en ik heb al veel mooie lessen mogen verzorgen!

Op de Erasmus Universiteit geef ik nu het vak Filosofisch Atelier aan de nieuwe eerstejaars filosofiestudenten. Ik begeleid hen met de overgang naar de universiteit door academische vaardigheden bij hen te introduceren en deze met hen te oefenen. Ook hebben we gesprekken over hoe het studeren bevalt en hoe de tentamens gaan. We hebben weer een hoop gezellige en gemotiveerde studenten!

Ook begint deze week het vak Human Conditions I, waarvoor ik twee keer in de week een werkcollege geef om de studenten te helpen met de teksten. We bespreken de vraag ‘Wat is de mens?’ en gaan in vogelvlucht door de filosofische geschiedenis en tegenwoordige denkers die antwoord geven op deze vraag. 

Voor het Wetenschapsknooppunt EUR heb ik het openingscollege Filosofie over De Toekomst gegeven aan ruim honderd basisschoolleerlingen. Deze week begint weer het Klasje op de EUR waarin ik een plusklas de reeks filosofie over de toekomst zal geven, die ik een aantal jaar geleden heb bedacht en ontwikkeld. Ik kijk er weer naar uit!

Openingscollege Filosoferen over De Toekomst voor het Wetenschapsknooppunt van de Erasmus Universiteit Rotterdam

De eerstejaars PABO studenten hadden vorige week een culturele introductieweek. Ik heb hen in Lantarenvenster ontvangen voor de filmvertoning El Houb van het IFFR. We hebben interessante gesprekken gehad over identiteit, familie, cultuur en acceptatie. Ook heb ik de PABO studenten in het Nederlands Fotomuseum de door mij ontwikkelde workshop Ik ben, dus ik zie gegeven, waar we nog dieper ingingen op het thema identiteit en acceptatie. 

Voor het burgerschapsproject wat ik ontwikkel en begeleid zijn de eerste TaalTrips van start gegaan. Dit zijn rondleidingen over Erasmus op Blaak waarbij basisschoolleerlingen worden rondgeleid door leerlingen van het Erasmiaans Gymnasium. Dit is een project in samenwerking met de Stichting Zelfstandig Denken, Samen Doen, Bibliotheek Rotterdam en JINC. 

De laatste zondag van september zijn mijn Durf te Denken filosofieworkshops in Bibliotheek Rotterdam weer van start gegaan! De eerste editie ging over ‘Ethiek’. We hebben mooie gesprekken gehad over wat een goed mens is en ethische dilemma’s geprobeerd op te lossen. Ik kijk alweer uit naar de volgende editie op 29 oktober waar we het zullen hebben over de waarden van de Rotterdamse filosoof Erasmus! Aanmelden kan via deze link: https://www.bibliotheek.rotterdam.nl/activiteiten/agenda/evenement/42302-erasmusweek-durf-te-denken-over-erasmiaanse-waarden

Filosofieworkshop Durf te Denken in de Centrale Bibliotheek Rotterdam

Op basisschool Het Landje werk ik dit jaar als vakdocent filosofie. Ik coach de leerkrachten op het gebied van filosoferen in de klas en geef de plusklas les. 


Tot slot werk ik deze week ook als moderator op het Cinekid Filmfestival in Lantarenvenster!

Erg dankbaar en trots dat ik aan zulke mooie projecten mag meewerken en elke dag mooie gesprekken mag voeren met jong en oud. Hoe mooi is het om werk te hebben waar je elke dag geïnspireerd van kan thuiskomen! Via deze weg wil ik mijn dank uitspreken aan alle fijne samenwerkingspartners, gespreksdeelnemers, studenten en leerlingen!

Ook interesse in een samenwerking? Mail vrijblijvend naar inforubyknipscheer@gmail.com


No Replies op "Start schooljaar 2023-2024"