Filosofie studeren in Rotterdam (Een artikel geschreven voor ‘De Filosoof’)

Geplaatst op 1 mei 2016

Dit artikel is geschreven in opdracht van ‘De Filosoof’ een blad van de Faculteitsvereniging van Utrechtse  Filosofiestudenten voor het departement Filosofie en Religiewetenschap van de Universiteit Utrecht, nummer 66, februari 2015

In filosofie is het sleutelwoord twijfelen. We betwijfelen alles, zelfs filosofie zelf, zoals Wittgenstein die filosofie en zijn eigen boek eigenlijk onzin noemt. Het enige wat ik nooit ben gaan betwijfelen, maar waar ik juist alleen maar zekerder van word, is mijn keuze om filosofie op de Erasmus Universiteit Rotterdam te studeren.

Om te beginnen is onze omgeving al prachtig. We hebben een hele grote, gezellige campus, met veel verschillende gebouwen en faciliteiten. De meeste studenten zitten altijd in een vast gebouw, maar filosofiestudenten hebben steeds in een ander gebouw college. Daardoor leren we alle hoeken van de campus goed kennen. Onze studie bestaat uit 6 blokken, met ongeveer 3 vakken per 2 blokken. Na elk blok hebben we tentamens. Het is heel interessant om steeds met andere thema’s en domeinen van de filosofie bezig te zijn en inspirerend om steeds een andere gepassioneerde professor te hebben. Vooral in de filosofie ontdek je hoeveel unieke mensen er zijn, met een totaal eigen karakter en veel verschillende passies en hobby’s. Niet alleen de docenten zijn uniek, maar vooral ook de studenten. Naast voltijdstudenten, zitten we met deeltijdstudenten en studenten filosofie van een wetenschapsgebied. Het is heel leerzaam om te praten met mensen van verschillende leeftijden en met verschillende achtergronden. Rondlopend op de Erasmus campus waan je je in een klein dorp, met als minderheid van de bevolking: de filosofiestudenten. Daardoor zijn we ook extra trots dat onze kleine studie een eigen faculteit heeft.

De Faculteit der Wijsbegeerte van Erasmus heeft een eigen faculteitsvereniging, ERA Rotterdam. ERA organiseert veel leuke activiteiten, waaronder borrels, kroegcolleges en studiereizen. ERA heeft ook een boekenkast waaruit de leden boeken kunnen meenemen in ruil voor een eigen boek van dezelfde waarde. Daarnaast hebben we een eigen faculteitsblad, genaamd ‘Twijfel’. Hierin schrijven docenten en (ex-)studenten van Erasmus artikelen over een bepaald thema. ERA zorgt ervoor dat docenten en studenten van verschillende jaarlagen elkaar beter leren kennen. De Faculteit der Wijsbegeerte is hierdoor heel hecht. Docenten kennen studenten bij naam en staan altijd klaar voor persoonlijke hulp. Het ERA kantoor is ook altijd open voor een gezellig praatje. Dat is iets wat een kleine studie nodig heeft. Filosofen hebben het nodig om ideeën uit te wisselen, te discussiëren, elkaar te bekritiseren en te inspireren. Zo hebben wij, als studie, het ook nodig om een sterke vereniging te hebben.

Bij een kleine studie is het namelijk ‘wij tegen de rest’. We hebben een sterke vereniging nodig om samen tot betere ideeën te komen en te strijden tegen beslissingen die over ons genomen dreigen te worden. De Erasmus Universiteit Rotterdam is de laatste tijd veel in het nieuws en, zoals altijd met nieuws, wordt daarin veel overdreven. De waarheid is dat we nog niet weten wat er met onze faculteit en met onze studie gaat gebeuren. Dat er veranderingen aankomen, is echter een ding dat zeker is. We doen er alles aan om onze faculteit te behouden, want juist in situaties als deze, is zo’n verenigde naam wat we nodig hebben.

Rotterdam staat bekend om haar verscheidenheid. Rotterdam heeft niet een bepaald thema, maar staat vol met allemaal verschillende gebouwen, die samen toch een mooi geheel vormen. Zo is het ook met filosofie. Een vak met veel verschillende sub domeinen, een vak dat raakvlakken heeft met verschillende andere gebieden, maar samen een belangrijke kennisbron vormt. Bovendien geldt dat ook voor de filosofiestudenten; veel verschillende individuen, met een eigen karakter, maar we vormen samen een sterk geheel. Wat er ook gaat gebeuren op Erasmus, met filosofie komt het wel goed. We kunnen een aantal hervormingen en veranderingen zeker aan. We studeren niet voor niets in Rotterdam; de stad die nooit de moed op geeft en die zich steeds weer weet op te bouwen. Wij, de Rotterdamse filosofiestudenten, zullen de gouden combinatie filosofie en Rotterdam eer aan doen.


No Replies op "Filosofie studeren in Rotterdam (Een artikel geschreven voor 'De Filosoof')"