Reflectie 2022

Geplaatst op 30 augustus 2022

Zoals inmiddels traditie blik ik tijdens de zomer terug op het afgelopen schooljaar en blik ik vooruit op het komende schooljaar. Benieuwd waar ik me allemaal mee bezig houd? Lees dan verder!

Dit schooljaar heb ik weer de vakken Human Conditions en High Enlightenment gegeven op de Erasmus Universiteit. Daarnaast fungeerde ik als mentor van een groep studenten tijdens hun scriptieproces. Verder heb ik daar dit jaar ook de opleiding voor een University Teacher’s Qualification gevolgd bij RISBO. 

Ik heb veel leuke en inspirerende gastlessen mogen geven vanuit het Wetenschapsknooppunt (filosoferen over de toekomst), het Nederlands Fotomuseum (filosoferen over identiteit & imago aan de hand van beelden) en het International Film Festival Rotterdam (filosofie en film). 

Voor het International Film Festival Rotterdam (IFFR) ben ik dit jaar ook projectleider en onderwijsontwikkelaar voor het mooie project Archief van Verbeelding, waar leerlingen van de basisschool leren waarom en hoe we dingen bewaren en zelf hun belangrijkste verhalen en herinneringen leren te archiveren. Lees meer over dit mooie project in dit artikel: https://cultuurparticipatie.nl/magazine/118/archief-van-verbeelding-leerlingen-bepalen-wat-erfgoed-wordt

Ook ben ik sinds dit jaar moderator voor het IFFR waarbij ik filmvoorstellingen in filmtheater LantarenVenster mag inleiden en na de film in gesprek ga met het publiek over hun verschillende interpretaties. 

Sinds december ben ik onderwijsontwikkelaar voor het Outreach Programma ‘Onze Toekomst Verbinden’ van het Diversity & Inclusion Office van de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR). Dit project heeft als doel de (toenemende) kansenongelijkheid in het onderwijs terug te dringen. Voor dit project ontwikkel ik twee onderwijsprogramma’s, namelijk het Profielkeuzeprogramma (in samenwerking met mijn fijne co-ontwikkelaar geschiedenisdocente Julia Schmaal) en het Onderzoeksprogramma. Tijdens het Profielkeuzeprogramma worden de leerlingen voorbereid op hun eerste grote loopbaankeuze, namelijk het kiezen van het profiel op de middelbare school. Het Onderzoeksprogramma introduceert de stappen van het onderzoek doen en bereidt leerlingen via deze manier voor op het schrijven van hun profielwerkstuk. Beide programma’s laten leerlingen kennismaken met het hoger onderwijs en wetenschap. Ik werk, ook volgend schooljaar, met veel plezier en passie aan dit mooie project!’

Over volgend schooljaar gesproken: dan hoef ik me zeker niet te vervelen! Zoals de afgelopen jaren blijf ik werkzaam op de EUR als senior tutor. Tijdens de eerste helft van het schooljaar zal ik niet alleen het Outreach Project van de EUR afronden, maar werk ik ook nog aan het Archief van Verbeelding project van het IFFR. Maar daar komen ook wat nieuwe samenwerkingen bij!

Vanaf volgend schooljaar werk ik samen met de Bibliotheek Rotterdam aan twee leuke initiatieven. Het eerste is een workshopreeks ‘Durf te denken!’ die ik iedere laatste zaterdag of zondag van de maand in de Bibliotheek zal geven aan volwassenen. We filosoferen hierbij over actuele thema’s. De eerste workshop ‘De toekomstige aarde’ staat gepland op 24 september. Op 30 oktober zullen we filosoferen over het gedachtegoed van Erasmus, waarna we op 27 november zullen denken over onze ‘Vrije wil’. 

Ook zijn de Bibliotheek en ik een samenwerking aangegaan met de Stichting Zelf Denken, Samen Doen. We willen onze krachten bundelen om mooie projecten te ontwikkelen binnen het Burgerschapsonderwijs voor leerlingen van het PO en VO. Ik zal als onderwijsontwikkelaar aan de slag gaan om deze projecten te realiseren. 

Tot slot heb ik ook een samenwerking met de kunstzinnige basisschool OBS ’t Landje, waar ik zal fungeren als filosofiecoach voor de leerkrachten. Ik zal hun trainingen en voorbeeldlessen geven over filosoferen met kinderen, observeren tijdens hun lessen en hen van persoonlijke feedback en feedforward voorzien. 

Ik kijk ontzettend uit naar al deze nieuwe uitdagingen en ik ben mijn samenwerkingspartners erg dankbaar voor het vertrouwen!

Ook geïnteresseerd in een workshop, gastles, training, spreker of op zoek naar een onderwijsontwikkelaar? Laat dan een berichtje achter via het contactformulier!


No Replies op "Reflectie 2022"