Een maand in het leven van…

Geplaatst op 2 november 2022
Tijdens de Durf te Denken sessie in de Bibliotheek Rotterdam

Veel mensen vragen aan mij wat ik nu de hele week doe, en of ik het niet vervelend vind dat ik elke dag wat anders doe en op zoveel verschillende projecten tegelijk moet focussen. Nee, ik vind dat juist het leukste aan mijn werk! Elke dag is weer een verrassing en de afwisseling houdt me scherp. Daarom hier een overzicht van een maand in mijn werkleven!

Week 1

Op maandag 3 oktober geef ik het halfjaarlijkse openingscollege voor het Wetenschapsknooppunt van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Elk halfjaar trapt het Wetenschapsknooppunt de nieuwe Erasmus Junior College lessenreeksen af met een openingscollege op de EUR. Ik geef het openingscollege ‘Filosoferen over de Toekomst’, waar de leerlingen leren hoe je via gedachte-experimenten onderzoek kunt doen naar de verschillende vormen die onze toekomst kan aannemen. De basisschoolleerlingen hadden weer een hoop nieuwsgierige vragen en creatieve ideeën! Vanaf nu zal ik wekelijks een klasje op de EUR geven waar we de filosofieworkshops van ‘De Toekomst’ zullen doorlopen. Deze lessenreeks heb ik een aantal jaren geleden mogen bedenken en schrijven voor het Wetenschapsknooppunt!

Dinsdag en woensdag werk ik thuis. Ik heb online meetings van verschillende opdrachten en de rest van de tijd werk ik aan mijn opdrachten als onderwijsontwikkelaar en bereid ik mijn lessen voor. 

Op donderdag geef ik mijn eerste werkcollege aan de nieuwe eerstejaars voltijdstudenten van de filosofie Bachelor op de Erasmus campus. De komende vier weken zal ik de studenten op donderdag begeleiden door de literatuur van het vak Human Conditions I en filosofische vaardigheden, zoals het lezen van teksten en beantwoorden van tentamenvragen, met hen oefenen. Het is een hele leuke groep, waarbij slimme vragen afgewisseld worden met gezellige intermezzo’s. Met hen komt het dit jaar wel goed!

Vrijdag reis ik naar OBS ’t Landje voor het geven van filosofievoorbeeldlessen. Ik begeleid de basisschoolleerkrachten dit jaar om te filosoferen in de klas. Dit coachingstraject bestaat ten minste uit één voorbeeldles en één observatieles. Vandaag geef ik voorbeeldlessen bij de kleuters, groep 5 en groep 8. De leerlingen op het Landje zijn altijd ontzettend pienter en leergierig, dus het was een hele fijne afsluiter van de week!

Tijdens de gastles bij Rebel

Week 2

Op maandag geef ik een gastles bij het Rotterdamse bedrijf Rebel. Rebel verzorgt een wekelijks buitenschoolsprogramma voor leerlingen die extra uitdaging zoeken buiten school. Op dit moment volgen de leerlingen een filosofiecursus. Ik mocht als gastspreker met de basisschoolleerlingen filosoferen over toekomstige uitvindingen. Dit was een hele leuke middag, waarin interessante discussies ontstonden over robots en zelfrijdende auto’s. Bedankt Rebel, en in het bijzonder Djavan, dat jullie mij uitnodigden!

Dinsdag begint met de eerste les van het Klasje op de EUR ‘Filosoferen over de Toekomst’. Wat een leuke groep! En als kers op de taart, loopt er op de gang ineens een wetenschapper om een schoonmaakrobot te testen. Ze nam uitgebreid de tijd om de robot toe te lichten en de vragen van de kinderen te beantwoorden. Wat een leuke verassing en mooie toevoeging aan onze les!

De rest van de dinsdag werk ik thuis en heb ik wat online meetings. En dan krijg ik ineens geweldig nieuws: mijn tweede dichtbundel wordt uitgegeven bij Uitgeverij Boekscout! De komende weken nog wat puntjes op de ‘i’ zetten en dan mag ik hem met trots aan jullie presenteren!

Woensdagochtend geef ik een instructietraining aan de museumdocenten van het Nederlands Fotomuseum. Ik geef wat tips over het filosoferen tijdens rondleidingen en bij schoolbezoeken en beantwoord vragen over de door mij en Michal Butink ontwikkelde workshop ‘Ik ben, dus ik zie’. Eenmaal thuis werk ik verder aan mijn lessen en heb ik een online meeting.

Donderdag is het tijd voor het tweede werkcollege aan de Erasmus filosofiestudenten. Vrijdag ben ik weer aan het werk op het Landje, dit keer om te observeren bij de leerkrachten die ik vorige week een voorbeeldles heb gegeven. 

Het was weer een mooie week!

Week 3

Dit keer begin ik mijn week op het Landje! Maandag observeer ik bij de leerkrachten van groep 4, 5 en 6 aan wie ik in september voorbeeldlessen heb gegeven. Daarna ga ik naar Erasmus om kennis te maken met mijn groep scriptiestudenten en te brainstormen over hun onderwerp. 

Dinsdag is het weer tijd voor Klasje op de EUR, donderdag voor het werkcollege aan de filosofie bachelorstudenten en de rest van de week werk ik hard aan mijn lessen en dichtbundel. 

Week 4

Deze week is wat rustiger dan de voorgaande weken, wat hard nodig is om in alle rust aan mijn projecten te werken. Ik benut deze week dus om een eind te komen met mijn ontwikkelklussen, lessen voor te bereiden en te werken aan mijn dichtbundel. Ook heb ik wat online meetings met mijn scriptiestudenten. 

Donderdag is alweer het laatste werkcollege van Human Conditions. Ik heb genoten van deze gezellige groep en alle vertrouwen dat ze klaar zijn voor het tentamen! Gelukkig zie ik ze in 2023 weer bij de vakken High Enlightenment I en II. 


Zondag 30 oktober is het tijd voor de tweede sessie ‘Durf te Denken’ in de Bibliotheek Rotterdam. Elke laatste zondag van de maand geef ik een filosofieworkshop over een specifiek thema. Deze editie ging over mijn favoriete filosoof Erasmus. We hebben ontzettend leuke, interessante en soms zelfs ontroerende gesprekken gehad. Iedereen was vol verbazing hoe relevant Erasmus’ ideeën nog steeds zijn! Ik wil graag iedereen bedanken die aanwezig was. Hopelijk zie ik jullie weer tijdens de derde editie van Durf te Denken! Die editie gaat over vrije wil. Aanmelden kan hier .

Op de laatste dag van de maand werk ik thuis hard aan al mijn lessen en schrijf ik deze blog. Bedankt lezer, voor je interesse! 

Ook geïnteresseerd in een workshop, gastles, training, spreker of op zoek naar een onderwijsontwikkelaar? Laat dan een berichtje achter via het contactformulier!


No Replies op "Een maand in het leven van..."